Followers

~~TIPS MENINGKATKAN DAYA INGATAN~~

Assalamualaikum dan hi huat lovey dovey semua..nurul nak kongsi dengan korang semua tips-tips meningkatkan daya ingatan..senang cakap..otak jadi lebih pikap..apa lagi, let's check it out!!!~~


1) MAKAN EPA SECUKUPNYA
Epa ialah bahan kimia di dalam minyak ikan..oleh itu, nurul sarankan kita semua makan vitamin minyak ikan setiap hari untuk meningkatkan kecerdasan otak..banyak kot di pasaran...senang-senang beli je kat Watson ataupun Guardian..

2) SEKS SECARA TERATUR
aduh...susah nak komen tapi yang penting buku teach yourself  kata bila buat hubungan seks, terdapat bahan kimia yang dirembeskan dan boleh meningkatkan kekuatan otak..ini bagi orang yang sudah berkahwin sahaja ye..

3) BERMAIN DENGAN SUDOKU ATAU TEKA-TEKI
membuatkan otak sentiasa diasah dan berada dalam keadaan bagus..

4)  BERJALAN KAKI
dipercayai boleh merelakskan minda dan memudahkan otak menerima ajaran baru..

5) BELAJAR BAHASA BARU
dapat membantu dalam peredaran darah dan meningkatkan kekuatan saraf otak..

6) KETAWA
dapat meningkatkan fungsi otak dan menstimulasi kedua-dua belah otak pada masa yang sama..

7) MENJADI KREATIF
membantu untuk menyelesaikan masalah lama dan dan meningkatkan kesedaran dalam diri...

8) LEMPAR BARANG
kajian mendapati ianya dapat meningkatkan struktur otak..peningkatan pada bahagian mid-portal dan posterior intraprietal sulcus kiri..tapi ingat..jangan main redahje nak lempar-lempar barang..lempar bola boleh..hehe~~

9) BERIMAGINASI
dapat berfikir dengan baik..

hurm..jom kawan-kawan..kita ikut saranan ni..biar kita mudah ingat ok..hehe..semoga bermanfaat..

~~that's all..take care~~

3 comments:

  1. nice info ..serius i like

    ReplyDelete
  2. nurul also like sudoku very much...

    thankz syarafina...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...