Followers

~~APA ITU GOOD SAMARITAN LAW??~~




Assalamualaikum dan hi buat lovey dovey semua..korang semua apa khabar???semoga kita semua sihat ye..insyaAllah..oklah, kali ni nurul nak bercerita mengenai GOOD SAMARITAN LAWS..aik!!tetiba jek nurul nak cite pasal law pulak...sebelum ni x de pun..hurm~~nurul jadi terpanggil nak bercerita dengan korang semua pasal undang-undang ni..nak tau lebih lanjut, let's scroll down!!~~
1) Good Samaritan Laws???apa 2???penting ke???asal aku tak pernah dengar pun???
ok!!undang2 ni sebenarnya penting untuk kehidupan kita tau..good samaritan laws ni bertujuan untuk membantu orang awam daripada liabiliti semasa sedang menyelamatkan ataupun dalam percubaan menyelamatkan seseorang..contohnya, korang ada kat kedai tengah beli barang dapur, sekali ada orang pengsan sebab tercekik makanan ke apa ke, korang dengan tanpa niat terus pergi selamatkan dia.. korang bukannya doktor, tapi korang pergi tebuk leher dia untuk pastikan dia boleh bernafas..dan orang 2 pun selamat gara-gara kebijaksanaan korang..haa!!korang tau kan yang korang bersalah selamatkan orang pengsan tu tp good samaritan law nilah yg boleh membantu korang..tp korang kena tau yg undang2 ni hanya boleh diguna pakai sekiranya penyelamat ataupun orang yang diselamatkan tidak mengharapkan apa-apa balasan..

2) ok, da tau..arigato!!ada apa2 lagi yg perlu kitaorg tau miss nurul honey..hee~~
hurm..kat certain state, undang2 ni hanya covers pada penyelamat pelatih perubatan dan some other state covers semoa orang awam..apa yag undang2 ni buat ialah korang dapat pas keluar mahkhamh secara percuma (get out of court free card). tp korang kena ingat, good samaritan law ni tak boleh protect korang sepenuhnya..biasalah human make mistakes...


haa...kalau korang nak tau leboh lanjut, komen k..hee~~
semoga bermanfaat..take care..
ps: tolong lar ye klik nuffnang, nurul nak kumpul bawak pergi haji..hee~~

4 comments:

  1. hahaha tulah....nak bantu kena lah ikhlas

    ReplyDelete
  2. alin marlini: wc dear~~

    suzie rahman: tq n wc 2..hee~~

    hilmi razali: haha..tau pun~~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...