Followers

~~9 jEnIs SyAItAn~~

Assalamualaikum dan hi lovey dovey semua..korang apa khabar???harap korang semua sihat2 je k..kali ni nurul nak kongsi dengan korang semua 9 musuh paling utama kita semua terutamanya kepada orang islam..let's cekidaut!!!~~

1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A’awan
Menghasut sultan/raja/ pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth : disko, kelab mlm & kempat yg ada minuman keras).

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim
(BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH…) Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

semoga korang semua mendapat pengetahuan yang berguna hari ni..syaitan ni adalah musuh kita yang paling utama..tujuan hidup dyorg pun mmg nak menyesatkan umat manusia..oleh itu, kita kenalah sentiasa tetapkan iman dan kuatkan hati supaya kita tak tersesat jauh..insyaAllah..semoga kita semua berada di bawah lindungan Allah..amin..

~~terima kasih sudi baca..take care~~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...