Followers

~~MaKnA NaMa-nAmA bULaN iSlAm~~


Assalamualaikum dan hi lovey dovey semua..nurul sebenarnya tak sabar-sabar nak balik kampung..kenapa???sebab nak pakai inai..hee~~dah lama x pakai inai..teringin lar pulak nak pakai bila tengok adik pakai..aishkk!!ayat pun dah terabur..oklah..x nak buang masa lagi..nurul nak berkongsi dengan korang semua makna nama bulan2 islam..let's check it out~~

Muharram al-Haram (dipendekkan kepada Muharram – محرّم)
Bulan ini mengambil perkataan “Haram” yang bermaksud terlarang. Ini disebabkan budaya atau tradisi Arab mengharamkan sebarang peperangan pada bulan ini.

Safar (ﺻﻔﺮ)
Perkataan in bermaksud tiupan angin. Ketika nama tersebut mula diguna pakai, kemungkinan yang ketika itu adalah waktu yang berangin. Safar juga menunjukkan yang masyarakat Arab (badwi) meninggalkan rumah mereka.

Rabiul Awal (ﺭﺑﻴﻊﺍﻷﻭﻝ)
Bulan pertama musim bunga iaitu masa ketika bulan tersebut dinamakan.

Rabiul Akhir (atau Rabiul thani) (ﺭﺑﻴﻊﺍﻷﺧﻴﺮ/ﺭﺑﻴﻊﺍﻟﺜﺎﻧﻲ)
Bulan kedua musim bunga.

Jamadil Awal (ﺟﻤﺪﺍﻷﻭﻝ)
Bulan pertama musim panas. “Jumada” bermaksud kering.

Jamadil Akhir (atau Jamadil thani) (ﺟﻤﺪﺍﻷﺧﻴﺭ/ﺟﻤﺪﺍﻟﺜﺎﻧﻲ)
Bulan kedua musim panas. Jamada, juga bulan yang lain juga lebih sejuk, yang membawa maksud telaga menyejuk adalah suatu yang biasa ketika itu.

Rejab (ﺭﺟﺐ)
Satu lagi bulan suci yang mengharamkan perlawanan atau peperangan dan salah satu bulan yang dihormati. Ia juga dikenali sebagai Rajab al Fard. Fard bermaksud keseorangan; kerana tiga bulan suci yang lain berada jauh dan berturutan berbanding Rejab di tengah-tengah.

Syaaban (ﺷﻌﺒﻦ)
Bulan ini terbit dari perkataan “syu’ba”, bermaksud berpecah/menyimpang. Masyarakat Arab dahulu sering keluar dan berpecah untuk mencari air.

Ramadhan (ﺭﻣﻀﻦ)
Diambil daripada perkataan “ramda”, yang bermaksud batu panas. Ini menceritakan ketika nama tersebut diberikan, keadaan amat panas ketika itu.

Syawal (ﺷﻮﺍﻝ)
Diambil daripada perkataan yang membawa maksud, apabila unta betina bunting. Ketika nama bulan ini diberikan, lazimnya unta betina bunting pada ketika itu.

Zulkaedah (ﺫﻭﺍﻟﻘﻌﺪﻩ)
Diambil daripada perkataan “qa’ada” bermaksud untuk duduk. Inilah bulan suci ketiga yang mengharamkan sebarang pertempuran. Kebanyakan orang juga mula menghentikan aktiviti perniagaan mereka untuk duduk dan bersedia untuk menunaikan Haji.

Zulhijjah (ﺫﻭﺍﻟﺤﺠﻪ)
Ini adalah bulan suci terakhir dalam setahun dan dilarang melakukan sebarang pertempuran kerana pada bulan ini, haji dilaksanakan. Perkataan tersebut juga mengambil perkataan “haji” sebagai rujukan nama bagi bulan haji ini.

 haa..da tau kan???kan elok bile ade orang tanya hari ni berapa haribulan..kite jawab 5 rejab..wahhh!!!memang terbaek r!!!

~~terima kasih sudi baca..take care~~

9 comments:

 1. tq kak lily..nurul pun dah follow kak lily juga

  ReplyDelete
 2. entri yang bagus. tapi tulisan la x berapa nmpk. huhu. btw, dah follow blog ni ^^

  ReplyDelete
 3. cheyah: tq cheyah..pasal warna tu nurul akan usahakan spy semua org boleh baca dgn senang hati k~~

  azar azlan: tq ea..hee~~

  ReplyDelete
 4. bhaihaqi:memang indah pun..kalau guna sehari-harian kita lagi indah..hee~~

  ReplyDelete
 5. Bagus adik. buat entry tambah ilmu seperti ini. Good job.

  ReplyDelete
 6. kak chik ella: terima kasih kak..insyaAllah, nurul buat lagi..~~

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...