Followers

~~APA ITU DEBU PINTAR ??~~


Assalamualaikum dan hi buat lovey dovey semua...sory sangat sebab da lama tak berblogging..nurul rindu sangat nak blogging tapi tenet kat syarikat lak tak dapat..uhukz2~~so, kali neyh jom kita blogging puas2 memandangkan nurul da dapat tenet lagi..ngeh3x~~kali neyh nurul nak cerita pasal smart dust aka debu pintar..korang tau tak apa tu smart dust????nurul tau pasal benda halah neyh dalam tv discovery channel..so, nurul nak kongsi lar sedikit sebanyak apa yang nurul tau..apa yang bestnye dengan smart dust neyh????let's check it out!!!~~


~~SMART DUST~~

1) PENCIPTA
penyelidik dari University California di Berkeley, Amerika Syarikat diketuai oleh KRIS PISTER

2) DEFINISI
-  ‘Debu pintar’ ( Smart Dust ) = sebuah sistem lengkap KOMUNIKASI KECIL berasaskan penderia (sensor) yang bersaiz lebih kecil dari sebutir pasir..
- SISTEM PERANTI MIKROELEKTRONIK MEKANIKAL (MEMS) berukuran beberapa millimeter yang memiliki SENSOR dilengkapi keupayaan KOMUNIKASI pelbagai arah TANPA WAYAR dengan bekalan kuasa bateri..

4) FUNGSI 
 - MENGUMPUL MAKLUMAT & MENGHANTARNYA ke 1 PANGKALAN DATA PUSAT

5) KELEBIHAN
- mampu MENJANA SUMBER TENAGA SENDIRI (BATERI LITHIUM & PANEL SEL SURIA)

6) BAGAIMANA IA BEKERJA??
- MICROCONTROLLER menerima HASIL RANSANGAN FIZIK & KIMIA dari PENDERIA yang ada padanya terhadap PERGERAKAN & PERSEKITARAN di sekelilingnya (SUHU, KEAMATAN CAHAYA, GETARAN, KELAJUAN & TEKANAN) secara berkala..
- dengan menggunakan TINYOS (SUMBER TERBUKA aka OPEN SOURCE), DATA akan disimpan di dalam CIP MEMORI...
- untuk MENGIRIM DATA, PENERIMA OPTIK akan diaktifkan jika menerima ISYARAT dari PENGENDALI yang bekerja bersamanya..
- DATA dihantar menggunakan PANCARAN LASER (CORNER CUBE RETROREFLECTOR) ke PANGKALAN DATA BERPUSAT..

7) APLIKASI
- PEPERANGAN
- PEMANTAUAN CUACA
- BENCANA ALAM
- KESELAMATAN SESEBUAH BANGUNAN
- AKTIVITI SUKAN
- mengesan BAHAN BIOLOGI & KIMIA BERBAHAYA
- memantau penggunaan SENJATA KIMIA
- memantau GEMPA BUMI
- pengawasan BAYI

nilah ciptaan baru yang dapat dihasilkan..apa yang nurul bagitau kat sini hanyalah sedikit je..tapi lau nak tau lebih lanjut, better korang semua cari sendiri dan tengok video..best..tapi biasalah setiap apa yang kita lakuan, ada baik buruknya..smart dust ni pun ade gak buruknya..kalau jatuh ke tangan orang jahat..seluruh dunia akan huru hara..oleh itu, gunakan benda halah ini dengan sebaik mungkin ok...

~~that's all..semoga bermanfaat dan take care~~

2 comments:

  1. Nice info..dpat ilmu baru ari ni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...