Followers

~~KENAPA KITA JATUH CINTA??~~


Assalamualaikum dan hi buat semua.kali ni nurul ingin berkongsi KENAPA KITA JATUH CINTA????cinta tu buta..ye ke cinta tu buta ataupun kita sebenarnya yang buta..malas nak cakap panjang, let's check it out!!


1. Masa mula-mula dia (Lelaki) nak tackle aku (Perempuan), punya lah romantik dia. Kasi bunga ros. Ajak pergi jalan-jalan. Buat aku gelak. Tapi bila dah lama couple, dia macam dah bosan dengan aku. Aku ajak keluar, dia kata busy. Or, dia dah ada perempuan lain?! I WISH HE GOT HIT BY A CAR...

Sama seperti menangis, moody, marah, sedih, gembira dan segalanya adalah based on hormon. So, love ni pun ada hormon dia juga. Antara yang femes adalah HORMON DOPAMINE dan FENYLETHYLAMINE ( PHENYLETHYLAMINE)enylethylamine...~~

bila kita TERTARIK kat seseorang dari segi body language, percakapan etc, LOVE HORMONE seperti dopamine dan Fenylethylamine (Phenylethylamine) ni akan DIHASILKAN dengan BANYAK. Sebab tu lah korang akan rasa excited gila bila nampak your crush lalu depan korang. Termasukkan lah korang rasa segan gila, terketar-ketar, mulut rasa tak leh bercakap dan otak tak boleh berfikir. Most of them adalah sebab hormon keluar lebih dari kadar normal. Sama seperti bila korang lari bila anjing kejar. Hormon adrenalin korang akan naik dan hormon tu naik dengan tinggi dari kadar normal so bila korang berhenti berlari, tangan korang akan terketar-ketar.

2. So, kalau hormone ni buat kita rasa excited dan tertarik dengan seseorang, kenapa lama kelamaan rasa dan perasaan dalam percintaan tu akan hilang?

Sebab PENGHASILAN HORMON ni akan BERKURANG DENGAN MASA.. .Perlahan-lahan, hormon ni di hasilkan oleh otak dengan kuantiti yang semakin SEDIKIT. So, kalau dulu hangat bercinta memang rasa heaven je sampai tengah buat assignment paling susah pun boleh senyum sorang-sorang teringat kat pakwe. Tapi sekarang, kalau tak jumpa pun tak apa. Ini kerana rate hormon tu di keluarkan semakin berkurang. Sama lah macam kalau hari-hari keluar berdating, mesti cepat jadi bosan kan? Paling lama, dua tahun. Konsep ni sama macam korang yang gayat. Mula-mula gayat. Tapi lama-lama bila dah biasa, ianya dah tak gayat. Its all about hormone. Not Journeys~~~

3. Lelaki selalu buat hal. Diorang mudah bosan dengan seorang perempuan. Adakah bermaksud hormone dopamine lelaki semulajadi sedikit?

semua tu sebab masa tengah syok couple, BANYAK SANGAT MAKSIAT YANG DIBUATNYA... Pegang tangan lah. Kish-kish lah. Mengawan lah. So, hubungan tak berkat. Sebab tu lah Allah tarik balik perasaan tu. Pergh ayat...~~~

4. So, apa yang perlu saya buat untuk naikkan balik these damn hormones?

Korang pergi farmasi dan beli PIL VITAMIN B6 dan MAGNESIUM untuk pakwe korang.Sebab, secara scientifiknya, ini adalah bahan yang boleh meransangkan 'love-hormon' seseorang. Tapi sorry ah kalau selepas dia makan tu, dia makin sayang kat skandals dia. HAHA. Okay fine tak kelakar Sebab, secara scientifiknya, ini adalah bahan yang boleh meransangkan 'love-hormon' seseorang. B6 dan magnesium secara teorinya boleh memperbanyakkan penghasilan hormon ewww-eww ni. Tetapi, teori ni masih belum di buktikan. Kalau dah dibuktikan, sure akan ada pil cinta.

Well, tahukan korang kenapa chocolates senonim dengan eww-ewww-love dan selalu di jadikan hadiah untuk para perempuan? Sebab dalam chocolate, ada bahan kimia lain yang aktifkan hormon di dalam otak kita which is ENDORPHIN. Endorphin berfungsi untuk mebuatkan kita happy. Dan ini akan leads kan perasaan tenang, happy dan selesa terhadap seseorang yang kasi kita chocolates nak-nak bila si pemberi duduk makan sama-sama dengan si awek.

But, if one day kekasih korang dah tak nak kat korang, ada dua cara yang korang boleh buat. Satu, cuba dapatkan balik minat dan perasaan dia sepertu dulu-dulu. Dua, get him hell out of your life. Atau kalau susah sangat, just get the hell out of his life. Simple. Bila dah tak ada jodoh, there is nothing you can do...

5. Dan, kenapa orang bercinta selalu nak mengawan (seks)?

Sebab Oxytocin dan dopamine. Both of them akan menaik bila korang tengah bermanja. Pegang tangan, peluk-peluk, raba-raba dan apa-apa je lah yang boleh membuatkan korang geli-geli even sikit. 

Termasuklah juga HORMONE BLINENESS... Dimana bila kekasih korang buat benda jahat, korang still sayang kat dia. Why?  Sebab there is a hormon to do with this which is feniletilamina. Hormon ni akan membolehkan saja apa yang kalau orang lain tengok, akan kata "What the fuck perempuan tu? Boyfriend dia perangai macam tu pun still dia sayang". Boyfriend korang pukul korang, korang still sayang dia. Awek korang manja-manja dengan lelaki lain, korang still sayang dia. Awek/pakwe korang berkelakuan kurang ajar pun, korang still backup and sayang kat dia. Tu semua adalah based on hormon feniletilamina.

Dan, setiap hormon termasuk hormon ni adalah di keluarkan oleh otak based on cara kita membesar dan diajar. But still, most of perasaan seperi perasaan cinta, sayang, terharu dan sebagainya tidak dapat dihuraikan oleh science. Itu semua kuasa Tuhan. Lebih-lebih bila masuk bab jodoh.

~~that's all..take care~~

ps: sumber facebook~~

3 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...