Assalamualaikum dan hello buat semua...kali ni nurul nak kongsi cara-cara nak buat dadih..mudah dan senang..dadih ni sedap sangat dimakan bila da sejuk..mak cik nurul sangat suka makan dadih..daripada dibeli, baiklah kita buat sendiri..menjimatkan dan lagi best dapat makan banyak2..resepi ni untuk dibuat dengan begitu banyak sekali..ok..bersiap sedialah ye..
*BAHAN2*
1 paket agar-agar biasa
5.5 liter air (bergantung nak cair atau pekat)
1 paket coffeemate
1 kg gula (nurul tak suka sangat manis, so nurul kurangkan dos gula)
1 tin susu cair
perasa ikut suka hati (keladi, coklat, vanilla)
*CARA2*
1) masakkan agar-agar dengan air sehingga hancur
2) masukkan gula, coffemate dan susu cair dan masak sehingga mendidih
3) masukkan perasa yg korang nak..kalau nak lebih perasa, bahagi2kan kepada beberapa bahagian
4) tuang ke dalam bekas dadih dan masukkan ke dalam peti sehinggalah betul2 sejuk
jajang!!!da pun siap dadih nurul..hik3x..senang kan buatnye..x yah lar membazir nak beli kat pasar malam singgit setengah satu cawan..buat sendiri lagi best..dapat makan banyak sampailah puas hati..ngee~cubalah ye..
~~that's all..take care~~
slalunya mama guna susu duth lagy coklat besar tuh, gula, agar2 dan air
ReplyDeletehuhuhu..
banyak cara sebenarnya nak buat dadih ni..yg paling simple, pakai serbuk pun ada..~~
ReplyDeleteDadih emang best n lebih jimat buat kat rumah , tapi tak buat buat hehe
ReplyDelete..dadih ni memang sedap dimakan..
Delete..adik nurul memang suka makan..
..2 yg selalu kena buat..
..kalau nak beli,,
..memang robek r..
..huhu~~