Followers

~~KELEBIHAN BERWUDHU' SEBELUM TIDUR~~


Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera buat kalian semua..kalian semua apa khabar? semoga kalian semua sihat walafiat dan sentiasa diredhai Allah SWT selalu..

kali ni, nurul  ingin berkongsi satu pengisian rohani yang bagus untuk kita semua iaitu kelebihan berwudhu' sebelum tidur..semoga kita cuba mengamalkannya dalam kehidupan seharian. InsyaAllah..


Rasulullah SAW bersabda : 
"Barangsiapa tidur dimalam hari dalam keadaan suci (berwudhu) maka Malaikat akan tetap mengikuti, lalu ketika ia bangun nescaya Malaikat itu akan berucap’ Ya Allah ampunilah hamba mu si fulan, kerana ia tidur di malam hari dalam keadaan selalu suci." (HR Ibnu Hibban dari Ibnu Umar ra).
Pertama
Menenangkan otot-otot sebelum berehat. Mungkin tidak terlalu banyak penjelasan. Boleh dibuktikan dalam ilmu perubatan bahawa percikan air wudhu itu merupakan suatu kaedah atau cara mengendurkan otot-otot yang kaku dalam beraktiviti.

Kesan positifnya jika seseorang itu telah melakukan wudhu, maka fikiran kita akan terasa tenang. Badan tidak akan terasa letih.

Kedua
Mencerahkan kulit wajah. Wudhu dapat mencerahkan kulit wajah kerana prestasi wuduk ini menghilangkan kotoran dalam kulit. Kotoran-kotoran yang melekat pada kulit wajah kita akan sentiasa hilang dan tentunya wajah kita menjadi cerah dan bersih.

Ketiga
Didoakan malaikat. Malaikat akan sentiasa berdoa memohon perlindungan kepada umat muslim yang sentiasa berwudhu sebelum tidur. Malaikat adalah makhluk yang sentiasa berzikir kepada Allah. Nescaya doanya akan sentiasa dikabulkan oleh Allah. Oleh kerana itu, sentiasa lah berwudhu.

~~semoga bermanfaat..take care~~

ps: Selamat Hari Raya AidilFitri..nurul mohon maaf sekiranya nurul ada berbuat salah kepada kalian semua..dan seandainya ilmu yang diberi ada khilafnya, maafkan nurul,,yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari khilaf nurul sendiri..semoga hidup kita sentiasa diberkati dan diredhai Allah selalu..Amin~~No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...