Followers

~~JOM BUAT PANCAKE~~


Assalamualaikum dan hi buat lovey dovey semua..da lama rasanya nurul tak berkongsi resepi dengan korang semua kan??nurul suka masak yang simple-simple je..kali ni, jom kita ramai-ramai buat pancake..hehe..biasanya pancake ni femes makan pagi2..western style..hik..ape lagi..let's check it out..


*BAHAN-BAHAN*
300gm tepung gandum
3 biji telur
250ml air
250ml susu cair
1/3 cawan minyak masak
1 sudu kevil even vanila (kurangkan rasa telur)

*CARA-CARA*
1) pukul telur dan even vanila sehingga kembang dan putih..
2) masukkan air dan susu cair dan gaul sehingga sebati..
3) masukkan tepung gandum dan gaul sehingga semuanya diadun sekali..
4) masukkan minyak masak sedikit demi sedikit sambil adunan dilipat-lipatkan..
5) tuangkan satu senduk adunan ke atas kuali leper dengan api sederhana..biarkan masak sebelah..
6) balikkan dan masak sebelah lagi..
7) angkat dan hidangkan dengan mentega, jem ataupun madu..

jajang!!!!da pun siap pancake kita...pancake ni sedap dimakan di waktu pagi..senangkan nak membuatnya..apa lagi..trylah ye..

~~oklah..semoga bermanfaat..that's all..take care~~

6 comments:

  1. nyummy~ nampak sedap la pancake tu nurul ^^

    ReplyDelete
  2. cam sedap je..dahlah tgh lapar ni~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap pon..
      cubalah buat..
      kenyang tau even makan sekeping pun..
      hee~~

      Delete
  3. as salam..
    wah!! musim2 sejuk sangat bagus makan pancake~!
    thanks ;)

    tapi esen vanila kat sini susah sikit nakd apat

    T____T

    Jemput ziarah membaca entri pakcik.. ;)
    syukran..entri terbaru :


    Tahan air kencing punca kerosaKan buah pinggang dan pundi kencing


    entri sebelum ni :

    Cara meringankan solat dalam Islam


    Under Guise Of Friendship

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      panas2 makan sedap juga kan..
      owh..
      actually esen vanila utk hilangkan hanyir telur..
      dah melawat dan follow sekali..
      siap komen lagi..
      hee~~

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...