Assalamualaikum dan hi to all my friends out there...this time, i will share something about food..sepanjang nurul kat hostel, nurul memang belajar masak sendiri..alar..masak simple je..sardin ke, udang kicap ke, sup sayur, sayur lemak, ayam goreng, ke..kalau rajin sangat, barular masak steamboat ramai2 dgn kawan..biasanya nurul masak sekali dgn kawan2..lps tu, makan ramai2..baru best!!!hehe~~tapi kali ni nurul nak cerita sikit pasal beras..beras yg dibuat nasi tu..x de beras, x delar nasinye...nurul ni suka tengok cerita Vitamin kat channel kbsw..best citer tu..banyak tips2 kesihatan yg dyorg sampaikan..ada lar satu topik pasal beras ni yg bt nurul trpanggil nak menulis kat sini..oklah..jom..let’s check it out..
Jika selama ini kita berpendapat bahawa beras perang adalh satu-satunya alternatif bagi menggantikan beras putih demi menjaga kesihatan, then it is the right time to change that opinion..sebenarnya, masih banyak lagi perkara tentang beras yang perlu kita tahu..warna2 beras misalnya..ia bukan shaaj memberikan nutrisi kepada kita malah dapat memberikan sentuhan yang segar pada hidangan kita.
1) Beras merah
Untuk kesihatan: ianya mempunyai lebih drp 2 x ganda zat besi berbanding beras perang. Ia juga mengandungi zink dan kalsium, selain phytonutrients spt phenolics yg mmpunyai fungsi antioksidan.
Cadangan penyediaan: gantikan beras putih atau beras perang dgn beras merah dlm resipi masakan keran khasiat yg anda peroleh sgt banyak..percayalah..cuba try..bagi sape2 yg rasa mcm x cukup drah, bolehlah amalkan makan nasi menggunakan beras merah..
2) Beras ungu
Untuk kesihatan: ia mengandungi zat besi yg tinggi dan merupakan sumber terbaik protein. Ia juga mengandungi anthocyanins yg trbukti tidak mudah terbakar dan brfungsi melindungi diri drp penyakit janting serta kanser.
Cadangan penyediaan: beras ungu yg sedikit melekit boleh digunakan utk menyediakan puding nasi kerana rasa manis yg ada pdnya.
3) Beras hitam
Untuk kesihatan: ia kaya dgn serat iatu hampir 2 x ganda berbanding beras perang atau merah. Selain itu, beras hitam jg megandungi zat besi, protein dan tidak mudah terbakar.
Cadangan penyediaan: teksturnya yg padat dan rasa kekacang yg ada pdnya menjadikan ia sesuai dimakan bersama tuna panggang.
good info!
ReplyDeletetq..share with others k!!!!
ReplyDeleteouh baru taw..nice entry
ReplyDeleteridhwan zayadi: tq..hee~~
ReplyDeleteOooo....bru thu...:)
ReplyDeletewawa sis: baguslah dah tau..boleh amalkan skrang..hee~~
ReplyDelete