Assalamualaikum dan hi buat lovey dovey semua..korang semua sihat???da makan???da cuba resepi yang nurul bagi..hehehe...thankz sangat2 tau sebab korang sangat sporting follow belog nurul honey ni..jasa korang semua dikenang..nurul akan singgah belog2 korang semua dan kis$ ur nuff ok!!!i promise...
banyak cakap lar pulak nurul neyh..takpe..takpe...takpe...nurul pendekkan..kali ni nurul nak kongsi dengan korang semua terutamanya kaum wanita di luar sana yang selalu potong bawang..potong ke, kupas ke???tak kisahlah..kenapa agaknya ea kita menangis bila kita potong bawang???hurm~~nak tau..let's check it out!!~~
1) Bila kite potong bwng, sel2 dlm bwng tu akan koyak dan melepaskan enzim sulfoxides asid amino pastu jadilah asid sulfenic...
2) Enzim tu akan bercampur ngn asid sulfenic untuk hasilkan propanethiol S-oksida, sulfur volatile sebelum masuk ke dlm mata kita...
3) Gas ini akan bertindak balas dengan air mata kita untuk membentuk asid sulfurik...
4) Asid itu akan terbakar dan merangsang mata anda untuk melepaskan lebih banyak air untuk mencuci rasa pedih tu...
tu pasal lar keluar air mata...hah..baru tau..so ape yang patut kita buat kalau tak nak bagi menangis???
potonglah bawang di dalam siraman air..
sebabnye???
1) Sebatian-sebatian sulfur akan terlarut dalam air sebelum mereka mengenai mata korang...
2) korang juga boleh letakkan bawang dalam penyejuk beku untuk 10 minit sebelum memotongnya. Suhu sejuk memperlahankan tindak balas antara enzim dan sulfur. so,lepas ini tak lagi menangis semasa memotong bawang..nge3x~~
owh...macam tu ea..hehe..baru tau...
amacam korang??lain kali potong bawang dalam air ye..biasanya nurul potong bawang sambil menghadap tanam-tanaman hijau..segar ler sikit mata tu bila mata dah pedih sangat...hehe..
oklah..semoga bermanfaat..terima kasih sebab sudi membaca..
~~that's all..take care~~
owh~ cm 2 eh~ menarik3~
ReplyDelete▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄ wink3 >_<
tq banyak2 ea eizarazierya..hehe~~
ReplyDeleteoooHHH? thx for da info . ehehehehe :)
ReplyDeletehttp://sigadisbiase.blogspot.com/2011/06/aku-yang-gangster-part-i.html :) jemput datang yee
ReplyDeleteAssalam...menarik info nie.mcm tuu rupanya...ingatkan sebab bile potong bawang, bawang tuu terpercik kat mata...huhuhu.jarang ke dapur...
ReplyDeleteEntri Terbaru : ►Artis : Marsha Sudah Kahwin Gimik
Ni mesti rajin potong bawang ni...hahaha
ReplyDeleteAdamXis: kan da tau sekrang..hehe~~
ReplyDeleteFadzwan: takdelah...potong time nak masak je lar..huhu~~
oo, begitu yaaa.heheh
ReplyDeleteye...hehe~~
ReplyDeletethank you for the info! ;))
ReplyDeletewahhh..mcm blaja kimia lah..
ReplyDeleteheee...best!!.. :)
thanks nurul... entri yang sangat bermanfaat.. baru lar tau nape nangis masa kupas bawang..huhu
ReplyDeletemaaf jugak sebab femeskan nurul.. cuma pinjam kekeliruan nurul untuk diperbetulkan..harap dimaafkan...jangan simpan dalam hati :)
hehe...boley la nnt, nak btau kt akak soh wat camtue... ;-)
ReplyDeleteBiodata Syamsul Yusof KL Gangster
http://farhancr7.blogspot.com/2011/06/biodata-syamsul-yusof-haslam.html
kam_hafiz: hehe..kalau best, bacalah entry yg lain juga..banyak yg best..hehe..promote blog!~~
ReplyDeleteM Fizan: tak de papelah..tak pernah simpan dlm hati pun..kita kawan kan???hehe~~
DefarhanoVII aka BoyPJ: haishk..soh akak je..tak buat sendiri ke??hehe~~
wau,, nie pakar chemist bercakap nie,,haha..
ReplyDeletesalam kenal dan follow,, klo sudi singgah la lawat blog sayaa.. :)
salam...bru tau...tq.
ReplyDeletenie pakar chemist cakap nie,,haha
ReplyDeleteklo sudi terjah la blog sayaa.. :D
akuamir: hi pakar chemist..hee
ReplyDeletefollow kamu juga..
~~
hawiz:salam..wc~~